Ωτίδες

Ωτίδες, Bustards (Otididae) Ωτίδες

Οικογένεια πουλιών της τάξης των Γερανίδων (Gruiformes). Η οικογένεια αποτελείται από μεσαίου μεγέθους έως πολύ μεγάλα εδαφόδια κυρίως πουλιά. Τα περισσότερα είδη ζουν στην Αφρική, δύο είδη συναντούνται και στην Ευρώπη.
Ο λαιμός και τα πόδια είναι μακριά, η ουρά και το ράμφος είναι κοντά. Τα μεγαλύτερα είδη η (Ardeotis kori) και η Μεγάλη ωτίδα (Otis tarda), φτάνουν το 1 μέτρο ύψος και ζυγίζουν μέχρι 10 κιλά, σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι και 19 κιλά, είναι τα βαρύτερα πουλιά στον κόσμο που μπορούν να πετάξουν. Τα θηλυκά είναι μικρότερα, φθάνοντας μόλις τα δύο τρίτα του ύψους, και ένα τρίτο του βάρους του μέσου αρσενικού. Στα μικρότερα είδη δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο μέγεθος. Το μικρότερο είδος είναι η (Eupodotis humilis) με μήκος περίπου 46 εκατοστά και βάρος 450 γραμμάρια
Το φτέρωμα είναι κυρίως ανοιχτό καφετί ή γκριζοκαφέ με μαύρα και άσπρα σχέδια. Ο αριθμός των φτερών της ουράς είναι 16 έως 20. Όλα τα είδη δείχνουν περισσότερο ή λιγότερο έχουν σεξουαλικό διμορφισμό στο χρωματισμό. Τα αρσενικά έχουν συνήθως ανοιχτότερα χρώματα στο φτέρωμα και συχνά φέρουν λοφίο στο κεφάλι και επιπλέον φτέρωμα στο λαιμό. Εχουν μόνο τρία δάχτυλα το πίσω δάχτυλο λείπει(Tridaktylie).
Τάξη: Γερανίδες (Gruiformes)

Διανομή και ενδιαίτημα: Κύρια περιοχή διανομής είναι η Αφρική με 16 από συνολικά 27 είδη, τα υπόλοιπα είδη ζουν στην Ευρώπη και την Ασία και ένα στην Αυστραλία. Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο είδη, Μεγάλη ωτίδα (Otis tarda) και η Χαμωτίδα (Tetrax tetrax). Δεδομένου ότι είναι κυρίως εδαφόδια πουλιά προτιμοούν κυρίως ανοικτά τοπία με πλούσια βλάστηση, όπως στέπες, ημι-ερήμους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Το λιγότερο τέσσερα είδη είναι μεταναστευτικά. Αυτό ισχύει για τα είδη που ζούν στην ευρασία κυρίως στις ρωσικές στέπες όπως Μεγάλη ωτίδα (Otis tarda), Χαμωτίδα (Tetrax tetrax), Houbara Bustard (Chlamydotis undulata). Το τέταρτο είδος είναι η σημαία του Trappe, που αναπαράγεται στο βορειοανατολικό κρατίδιο της Ινδίας Γκουτζαράτ και ξεχειμωνιάζει στη νότια Ινδία.
Οι Ωτίδες είναι ένα από τα παγκόσμια απειλούμενα είδη το οποίο υπάρχει στην Ευρασία. Οι πληθυσμοί των ωτίδων ξεκινούν από το βορειοδυτικό Μαρόκο, την Ιβηρική χερσόνησο, την κεντρική Σιβηρία και την Μογγολία. Πληθυσμοί υπάρχουν επίσης στην Κεντρική Ευρώπη (Αυστρία, Γερμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία) και την Τουρκία.
Μεταξύ των πληθυσμών δεν υπάρχει συνέχεια και είναι διασπασμένοι. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 13.500-14.000 ζευγάρια, με την πλειοψηφία τους να είναι στην Ιβηρική χερσόνησο. Παρά τα σημαντικά μέτρα προστασίας που παίρνονται, τα πουλιά δεν μπορούν να αντισταθούν απέναντι στην εντατικοποίηση της γεωργίας.

Αναπαραγωγή: Η πλειοψηφία των ειδών έχουν πολυγαμικό αναπαραγωγικό σύστημα: ένα αρσενικό ζευγαρώνει με πολλά θηλυκά. Εξαίρεση είναι η μικρή αφρικανική Ωτίδα του γένους Eupodotis που είναι εποχιακά μονογαμική.
Η εποχή αναπαραγωγής αρχίζει στην εύκρατη ζώνη, την άνοιξη, στις υποτροπικές και τροπικές περιοχές τον Ιούλιο στην περίοδο των βροχοπτώσεων.
Τα θηλυκά φτιάχνουν τη φωλιά πάντα στο έδαφος ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδών γεννάει ένα ή δύο αυγά. Στα ευρωπαϊκά είδη Μεγάλη ωτίδα (Otis tarda) και Χαμωτίδα (Tetrax tetrax) γεννούν 2 έως 3 αυγά. Τα περισσότερα αυγά 3 έως 5 γεννάει η Lesser Florican (Sypheotides indicus). Τα αυγά είναι γκρίζα ή λαδί στο χρώμα με ακανόνιστα στίγματα. Η εκκόλαψη διαρκεί 20 έως 25 ημέρες, οι νεοσσοί μετά από μερικές ώρες μπορούν να τρέξουν και στη συνέχεια το θηλυκό με τους νεοσσούς εγκαταλείπουν τη φωλιά. Τέσσερις με πέντε εβδομάδες μετά την εκκόλαψη, οι νεοσσοί είναι σε θέση να πετάξουν. Πλήρως ανεξάρτητα από τους γονείς γίνονται μετά από μερικούς μήνες. Τα αρσενικά του γένους Eupodotis συχνά παραμένουν πάνω από ένα χρόνο με τους γονείς τους και βοηθούν στην εκτροφή των νεοσσών της επόμενης αναπαραγωγικής περιόδου. Σεξουαλικά ωριμάζουν τα θηλυκά στην ηλικία των δύο περίπου χρόνων, ενώ τα αρσενικά στην ηλικία των έξι ετών.

Στο παρελθόν κατατάσονταν στα Ορνιθόμορφα, πρόσφατα οι περισότεροι ορνιθολόγοι τα κατατάσουν στις Γερανίδες (Gruidae)
Τα παρακάτω είδη ανήκουν στην οικογένεια Ωτίδες:
Γένος: Otis
Great Bustard, Otis tarda, υποείδη tarda και dybowskii



Γένος: Ardeotis
Arabian Bustard, Ardeotis arabs


Kori Bustard, Ardeotis kori, υποείδη kori και struthinuclus


Great Indian Bustard, Ardeotis nigriceps


Australian Bustard, Ardeotis australis



Γένος: Chlamydotis
Houbara Bustard, Chlamydotis undulata, υποείδη undulata και fuertaventurae


Macqueen's Bustard, Chlamydotis macqueenii



Γένος: Neotis
Ludwig's Bustard, Neotis ludwigii


Denham's Bustard, or Stanley Bustard, Neotis denhami


Heuglin's Bustard, Neotis heuglinii
Nubian Bustard, Neotis nuba



Γένος: Eupodotis Blue Korhaan, Eupodotis caerulescens


Little Brown Bustard, Eupodotis humilis
Rüppell's Korhaan, Eupodotis rueppellii


White-bellied Bustard, Eupodotis senegalensis


Karoo Korhaan, Eupodotis vigorsii


Southern Black Korhaan, Eupodotis afra


Northern Black Korhaan, Eupodotis afraoides

Γένος: Lophotis Savile's Bustard, Lophotis savilei
Buff-crested Bustard, Lophotis gindiana
Red-crested Korhaan, Lophotis ruficrista

Γένος: Lissotis Black-bellied Bustard, Lissotis melanogaster
Hartlaub's Bustard, Lissotis hartlaubii

Γένος: Houbaropsis Bengal Florican, Houbaropsis bengalensis

Γένος: Sypheotides Lesser Florican, Sypheotides indica

Γένος: Tetrax Little Bustard, Tetrax tetrax

Ετικέτες: Γερανίδες, Ορνιθόμορφα, Πουλιά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ωτίδες

Back To Top