Μιλτοχελίδονο (Hirundo daurica)
To Μιλτοχελίδονο είναι από τα πιο μεγαλόσωμα είδη χελιδονιών το μέγεθος του οποίου αγγίζει τα 19 εκατοστά. Φωλιάζει κυρίως σε βουνά και βράχια, αλλά πολύ συχνά συναντάται και σε αστικές περιοχές επιλέγοντας, γέφυρες, κτίρια ή χαλάσματα για να χτίσει την πήλινη φωλιά του. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φωλιάς είναι ότι έχει μια μακριά σήραγγα εισόδου για να προφυλαχθεί από τους εχθρούς του. Έχει μικρή μαυρογάλαζη κορώνα, μανδύα και ώμους, μαύρα μακριά φτερά και μαύρη πολύ μακριά ουρά και ουροπύγιο. Διακρίνεται μια καστανή ζώνη στα πλάγια του κεφαλιού που συνεχίζει και στον σβέρκο. Η κοιλιά και το στήθος είναι ανοιχτόχρωμα με αχνές γραμμώσεις.Please install Adobe Flash Player
Βιότοπος – εμφάνιση: Είναι αποδημητικό πουλί που εμφανίζεται στην Ελλάδα το Μάρτιο και φεύγει στα τέλη Σεπτεμβρίου για να διαχειμάσει στην Αφρική.
Παρατηρείται σε σημαντικούς πληθυσμούς σε αγροτικούς οικισμούς, σε ανοιχτές ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Αναπαραγωγή: Γεννά δύο φορές το έτος την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, 3-5 αυγά την κάθε φορά. Φτιάχνει τη φωλιά του σε εσοχές βράχων, κάτω από γέφυρες και σε στέγες αγροτικών κτιρίων. Η φωλιά έχει πολύ χαρακτηριστική μορφή, είναι κλειστή σαν μικρή στάμνα και διαθέτει σωλήνα εισόδου. Για την κατασκευή της χρησιμοποιεί λάσπη και πούπουλα.
Τροφή: Τρέφεται με μικρά έντομα που συλλαμβάνει καθώς πετά.
Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.
Η οικογένεια αποτελείται από τα εξής είδη.
Χελιδόνια (Hirundinidae)
Σταυλοχελίδονο (Hirundo rustica)
Μιλτοχελίδονο (Hirundo daurica)
Βραχοχελίδονο (Ptyonoprogne rupestris)
Ορθοχελίδονο (Riparia riparia)
Σπιτοχελίδονο (Delichon urbica)