Πλουβιανός (pluvianus aegyptius)
Καλοβατικό πτηνό της οικογένειας των Γλαρεολιδών, της τάξης των χαραδριόμορφων, γνωστό με το κοινό όνομα φύλακας του κροκόδειλου. Έχει συνολικό μήκος είκοσι περίπου εκατοστά και πτέρωμα με άσπρες, μαύρες, καφέ και σταχτιές αποχρώσεις. Η κορυφή του σώματος είναι κατά κύριο λόγο ανοιχτό γκριζομπλέ, το κάτω μέρος του σώματος υπόλευκο με μια επακριβώς καθορισμένη μαύρη ζώνη στο στήθος. Το στέμμα στο κεφάλι και το πλαινό μέρος είναι μαύρα. Μία λευκή στενή γραμμή εκτείνεται από το ράμφος περνάει πάνω από το μάτι και καταλήγει στη βάση του λαιμού. Από το λαιμό ξεκινάει μία μαύρη μεταλλική ιριδίζουσα περιοχή που φτάνει έως το κέντρο της πλάτης. Η ουρά είναι ανοιχτή γκρι με λευκή κατάληξη. Σεξουαλικός διμορφισμός στα δύο φύλα δεν υπάρχει.Ο Πλουβιανός που είναι διαδομένος στα εσωτερικά νερά της Αφρικής, από τη Σενεγάλη έως την Αιθιοπία και από το Ζαΐρ έως την Αγκόλα, έχει μεγάλη οικειότητα με τους κροκοδείλους, στις ράχες των οποίων ζει για να τρώει τα παράσιτα και δεν διστάζει ακόμα και να μπει στο στόμα τους για να φάει τα υπολείμματα της τροφής που έχουν μείνει στα δόντια τους·, ενώ με τις φωνές τους προειδοποιούν για επερχόμενους κινδύνους. Συχνά τρέφεται και με μαλάκια και αρθρόποδα, τα οποία βρίσκει στις όχθες λιμνών, ποταμών και τελμάτων.
Γεννούν συνήθως δύο έως τρία αυγά σε τρύπες στο έδαφος, σε αμμώδεις όχθες ποταμών και λιμνών. Η τρύπα καλύπτεται με ζεστή άμμο. Μερικές φορές οι γονείς ρυθμίζουν τη θερμοκρασία με βρεγμένη κοιλιά για να κρυώσει. Όταν υπάρχει κίνδυνος οι γονείς θάβουν προσωρινά τους νεοσσούς στην άμμο.
Υπάρχουν δύο υποείδη:
Pluvianus (aegyptius aegyptius)
Pluvianus (aegyptius angolae)
Σύμφωνα με την IUCN, ο συνολικός αριθμός του είδους εκτιμάται από 40.000 έως 85.000 και έχει χαρακτηριστεί ως « είδος εκτός κινδύνου».