Ευρύστομος

Ευρύστομος (Eurystomus)

Eurystomus είναι ένα από τα δύο γένη της οικογένειας των κορακίδων Coraciidae. Το όνομα του γένους προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «ευρύ στόμα». Χωρίζεται σε τέσσερα είδη, τα οποία ζούν και αναπαράγονται στην Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία. Δύο είδη ζούν στην Αφρική, ένα εκ των οποίων, ο Eurystomus glaucurus είναι μεταναστευτικό.
Το είδος Eurystomus orientalis έχει μια μεγάλη κατανομή που αρχίζει από την Ινδία συνεχίζει πρός την Ιαπωνία και φτάνει έως την Αυστραλία. Είναι αποδημητικό είδος, οι βορειότεροι πληθυσμοί μεταναστεύουν νοτιότερα.
Το τελευταίο είδος, Eurystomus azureus, είναι ενδημικό στις Μολούκες της Ινδονησίας.

Το γένος Ευρύστομος, (Eurystomus) αποτελείται από τα εξής είδη:

Eurystomus glaucurus

Το μήκος του κυμαίνεται περίπου 29 έως 30 εκατοστά. Το πάνω και το κάτω μέρος του σώματος και το κεφάλι είναι καννελί καφέ, το στήθος έχει μία απόχρωση του μωβ. Οι άκρες των φτερούγων είναι σκούρο μπλε. Η ουρά στο κάτω μέρος είναι ανοιχτή γαλάζια και οι άκρες της σκούρες. Το ράμφος είναι κίτρινο κοντό και δυνατό. Τα πόδια είναι γκρι, η ίριδα είναι σκουρόχρωμη.
Συναντάται ανατολικά από τη Μαδαγασκάρη έως δυτικά στη Σενεγάλη, βόρεια από το Σουδάν έως νότια μέχρι την Αγκόλα και Νότια Αφρική.
Ζει σε μεγάλα ξέφωτα κυρίως στις όχθες ποταμών στη ζώνη των τροπικών δασών, σε σαβάνες, σε χωράφια και εύφορες μεγάλες πεδιάδες με λίγα δέντρα και σε δασώδεις λόφους. Προτιμά περιοχές με μεγάλα δέντρα και ζει κυρίως κοντά σε νερό.

Eurystomus gularis

Μοιάζει με το παραπάνω είδος Eurystomus glaucurus είναι όμως μικρότερο και έχει στο κάτω μέρος του λαιμού μια μικρή μπλέ περιοχή. Το πάνω μέρος του σώματος το στήθος η κοιλιά είναι επίσης καννελί καφέ. Το κάτω μέρος είναι γενικά πιο σκουρόχρωμο.
Συναντάται στην Αφρική η περιοχή διανομής εφάπτεται με το παραπάνω είδος στην Κεντρική και Δυτική Αφρική στην τροπική ζώνη. Ζεί κυρίως στην Αγκόλα, Μπενίν, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Δημοκρατία του Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, Ισημερινή Γουινέα, Γκαμπόν, Γκάνα, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, τη Λιβερία, το Μάλι, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε, Τόγκο, και στην Ουγκάντα.

Eurystomus azureus

Είναι ενδημικό είδος στα νησιά Μαλούκου στην Ινδονησία. Φυσικοί οικότοποί του είναι υποτροπικά ή τροπικά δάση και φυτείες. Οι πληθυσμοί του επηρεάζονται από την αποψίλωση των δασών. Παλιότερα είχε υποστεί σημαντική μείωσει του πληθυσμού, νεότερες μελέτες και παρατηρήσεις έδειξαν ότι υπάρχει ανάκαμψη του πληθυσμού.

Eurystomus orientalis

Φτάνει ένα μήκος σώματος περίπου από 25 έως 28 εκατοστά και το βάρος κυμαίνεται από 120 έως 178 γραμμάρια. Το μεγαλύτερο υποείδος Eurystomus orientalis Solomonensis που βρίσκεται στα Νησιά του Σολομώντος και Μπουγκαινβίλ, φτάνει μέχρι τα 34 εκατοστά μήκος.
Ο κύριος χρωματισμός είναι σκουρόχρωμο ιριδίζον πράσινο που μπορεί να αλλάξει σε διάφορα χόρτα, μωβ και καφέ ανάλογα με το φωτισμό, το πάνω μέρος είναι πιο ανοιχτό και πιο πολύχρωμο. Το κάτω μέρος κυρίως γκρι-πράσινο. Ο λαιμός και το πάνω μέρος του στήθους είναι μπλε μοβ. Το κεφάλι είναι μαύρο ή σκούρο καφέ, τα μάτια είναι σκουρόχρωμα, μερικές φορές διακρίνεται ένα λεπτό κοκκινωπό δαχτυλίδι γύρω από τα μάτια. Το ράμφος είναι κόκκινο, σχετικά κοντό και καταλήγει σε ένα σκούρο άγκιστρο. Τα δύο φύλα δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου μεταξύ τους.
Υπάρχουν τουλάχιστον 9 υποείδη που συναντούνται στη νοτιοδυτική Ινδία, την ανατολική περιοχή των Ιμαλαΐων, τη Σρι Λάνκα, σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ασία, στην Κορέα, Μαντζουρία, το Ussuri και στη νότια Ιαπωνία. Επίσης στα νησιά Ανταμάν, τις Φιλιππίνες και τα περισσότερα από τα μεγάλα και μικρά νησιά Sunda Sulawesi.
Στον ανατολικό Ειρηνικό ζεί σε πολλά νησιά της Μελανησίας, όπως το Αρχιπέλαγος του Βίσμαρκ και στα νησιά του Σολομώντα, στη Νέα Γουινέα και στη βόρεια, δυτική και νοτιοδυτική Αυστραλία.

Βιότοπος: Συναντούνται κυρίως σε δασώδεις εκτάσεις, σαβάνες και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Δύο είδη, ο Eurystomus azureus και ο Eurystomus glaucurus ζούν κοντά σε τροπικά δάση, αλλά παρ 'όλα αυτά αναζητούν την τροφή τους σε ανοικτούς χώρους.

Ετικέτες: Κορακόμορφα, Πουλιά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ευρύστομος

Back To Top