Αιγιθαλίδες

Αιγιθαλίδες (Aegithalidae)

Οικογένεια μικρών στρουθιόμορφων πουλιών με χαρακτηριστικές μακριές λεπτές ουρές κοντά και στρογγυλεμένα φτερά, σφαιρικό σώμα, κοντό και λεπτό ράμφος. Το μήκος τους κυμαίνεται απο 9 έως 14 εκατοστά με την ουρά και ζυγίζουν μόλις 4,5 έως 9 γραμμάρια. Το φτέρωμά του συνήθως είναι ανοιχτό γκρι ή καφετί με λευκά σημάδια, το είδος Αιγίθαλος ο μακρόουρος (Aegithalos caudatus) έχει κυρίως καστανοκόκκινο φτέρωμα με ρόζ αποχρώσεις. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη οικογένεια τα δύο είδη του γένους Leptopoecile έχουν αρκετά έντονα χρώματα, κυρίως βιολετί και μπλε. Το Leptopoecile elegans είναι το μόνο είδος της οικογένειας που έχει λοφίο.

Οικογένεια Αιγιθαλίδες (Aegithalidae)
Αιγίθαλος ο μακρόουρος (Aegithalos caudatus)




Αιγίθαλος της Αμερικής, American Bushtit, (Psaltriparus minimus)




Οικότοπος - Διανομή: Προτιμούν κυρίως ανοικτά δάση και ιδιαίτερα τις παρυφές δασών. Τα είδη του γένους Αιγίθαλος (Aegithalos) προτιμούν φυλλοβόλα ή μικτά δάση, ενώ το μικροσκοπικό είδος Αιγίθαλος ο πυγμαίος (Psaltria exilis) προτιμά κυρίως ορεινά κωνοφόρα δάση.
Τα περισσότερα είδη ζουν σε ορεινό περιβάλλον κυρίως στα Ιμαλάια, με ευρεία διανομή στην Ευρασία, εκτός από το είδος Psaltriparus minimus, το οποίο είναι εγγενές στην βορειοδυτική Αμερική. Το πιο διαδεδομένο είδος είναι ο Αιγίθαλος ο μακρόουρος (Aegithalos caudatus) που συναντάται απο τη Βρετανία έως την Ιαπωνία. Δύο είδη έχουν μικρή διανομή, ο Αιγίθαλος της Βιρμανίας (Aegithalos bonvaloti), ο οποίος περιορίζεται σε δύο βουνά στη Βιρμανία και το είδος Αιγίθαλος ο πυγμαίος (Psaltria exilis) που ζεί στα βουνά της δυτικής Ιάβας.
Γενικά τα περισότερα είδη δεν είναι μεταναστευτικά εκτός του είδους Αιγίθαλος ο μακρόουρος (Aegithalos caudatus) που το χειμώνα μετακινείται νοτιότερα, (κυρίως οι πληθυσμοί που βρίσκονται κοντά στη Σιβηρία).
Εκτός της αναπαραγωγικής εποχής, συναντούνται κυρίως σε σμήνη που κυμαίνονται απο 4 έως 50 πουλιά.
Αναπαραγωγή: Η φωλιά είναι μια κλειστή κατασκευή με πλαϊνή είσοδο. Αποτελείται κυρίως από βρύα, λειχήνες, άλλα μέρη φυτών και απο ιστούς αράχνης, σπάνια από ξερά κλαδιά. Γεννούνε συνήθως από 6 έως 10 αυγά. Τα αυγά είναι συνήθως λευκά ή έχουν κατά το αμβλύ άκρο υπόφαιη διάστιξη. Η επώαση διαρκεί 13 έως 14 ημέρες. Οι νεοσσοί τρέφονται αποκλειστικά με έντομα και αρθρόποδα, έχει παρατηρηθεί σε πολλά είδη να συμμετέχουν στην διατροφή των νεοσσών εκτός από τους γονείς και άλλα ενήλικα πουλιά. Είναι μονογαμικά είδη, σε τουλάχιστον τέσσερα είδη (Aegithalos caudatus, Psaltriparus minimus, Aegithalos bonvaloti και Aegithalos glaucogularis), μόνο τα θηλυκά επωάζουν.
Διατροφή: Είναι παμφάγα, κυρίως τρέφονται με έντομα και ασπόνδυλα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα περιστασιακά τρέφονται με φυτικά μέρη, καρπούς, φρούτα ή σπόρους.
Η οικογένεια περιλαμβάνει 11 είδη χωρισμένα σε τέσσερα γένη. Δύο γένη το Ψαλτρίπαρους (Psaltriparus) και Ψάλτρια (Psaltria) είναι μονοτυπικά. Ολα τα είδη εκτός από ένα (Psaltriparus minimus) συναντούνται στην Ευρασία. Συγγενικά είναι κοντά στις Παρίδες (Paridae) και Ρεμιζίδες (Remizidae).

Οικογένεια Αιγιθαλίδες (Aegithalidae)
Γένος: Αιγίθαλος (Aegithalos)
Αιγίθαλος ο μακρόουρος (Aegithalos caudatus)
Sooty Bushtit (Aegithalos fuliginosus)
Rufous-fronted Bushtit (Aegithalos iouschistos)
Αιγίθαλος της Βιρμανίας (Aegithalos bonvaloti)
White-cheeked Bushtit (Aegithalos leucogenys)
White-throated Bushtit (Aegithalos niveogularis)
Black-throated Bushtit (Aegithalos concinnus)
Γένος: Ψαλτρίπαρους (Psaltriparus)
American Bushtit, (Psaltriparus minimus)
Γένος: Ψάλτρια (Psaltria)
Αιγίθαλος ο πυγμαίος (Psaltria exilis)
Γένος: Leptopoecile
White-browed Tit-warbler (Leptopoecile sophiae)
Crested Tit-warbler (Leptopoecile elegans)




Ετικέτες: Οικογένεια, Παρίδες, Πουλιά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αιγιθαλίδες

Back To Top