Ελατοπαπαδίτσα, Λευκοσβερκοπαπαδίτσα (Periparus ater ή Parus ater) 
Η Ελατοπαπαδίτσα είναι ένα μικρό πουλί με σχεδόν έντεκα εκατοστά μήκος και βάρος 8-10 γραμμάρια. Έχει μαύρο κεφάλι με μια διακριτική λευκή λωρίδα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Οι πλευρές του λαιμού επίσης έχουν ένα λευκό έως υπόλευκο μπάλωμα ανάλογα με το υποείδος. Το κάτω μέρος του σώματος είναι υπόλευκο έως κιτρινωπό. Το πάνω μέρος είναι γκριζογάλαζο έως λαδογκρί.
Το ράμφος είναι μαύρο, τα πόδια γκριζόμαυρα και ή ίριδα σκούρο καφέ.
Please install Adobe Flash Player

Οικογένεια: Αιγιθαλίδες, Παρίδες (Paridae)










Προτιμώμενο ενδιαίτημα είναι δάση κωνοφόρων ή μικτά δάση με κωνοφόρα. Στη νότια Ευρώπη συναντούνται και σε δάση φυλλοβόλων, στη δυτική Ευρώπη συναντούνται επίσης σε πάρκα και κήπους.
Αναπαραγωγή: Η Ελατοπαπαδίτσα χτίζει τη φωλιά όχι μόνο σε κοιλότητες δέντρων, αλλά και σε τρύπες στο έδαφος όπως λαγούμια από ποντίκια ή από αγριοκούνελα, σε χαραμάδες και ρωγμές ανάμεσα στις πέτρες, επίσης παλιές εγκαταλειμένες φωλιές από Καρακάξες ή άλλα πουλιά. Ως υλικά για το χτίσιμο της φωλιάς χρησιμοποιεί βρύα, χόρτα, μαλλιά και πούπουλα. Η περίοδος επώασης στην κεντρική Ευρώπη κυμαίνεται από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Το θηλυκό γεννάει 5 έως 12 αυγά, συνήθως 8 έως 9 αυγά, τα οποία επωάζει από 13 έως 16 ημέρες. Οι νεοσσοί πετάνε μετά από 18 έως 21 ημέρες.
Διατροφή: Η τροφή αποτελείται κυρίως από έντομα το καλοκαίρι και το χειμώνα επιπλέον με σπόρους κυρίως κωνοφόρων.
Διάφορα:
Ο πληθυσμός της Ευρώπης κυμαίνεται μεταξύ 12 έως 29 εκατομμύρια ζεύγη αναπαραγωγής και δεν θεωρείται απειλούμενο είδος από την IUCN.
Ο πληθυσμός της Ευρώπης κυμαίνεται μεταξύ 12 έως 29 εκατομμύρια ζεύγη αναπαραγωγής και δεν θεωρείται απειλούμενο είδος από την IUCN.

Κλειδωνάς

(Poecile lugubris)
Ελατοπαπαδίτσα
(Periparus ater)
Σκουφοπαπαδίτσα 
(Lophophanes cristatus)
Καλόγερος
(Parus Major)
Γαλαζοπαπαδίτσα
(Cyanistes caeruleus)
Αιγίθαλος
(Aegithalos caudatus)