Ορφεοστριτσίδα

Ορφεοστριτσίδα, Υπολαΐς η μελωδική (Hippolais polyglotta) Ορφεοστριτσίδα

Ωδικό πουλί της οικογένειας Στριτσίδες (Hippolais) που συναντάται σε μια σχετικά μικρή περιοχή διανομής στα νοτιοδυτικά της Παλαιαρκτικής. Εδώ και λίγες δεκαετίες εξαπλώνεται και πιο βορειοανατολικά. Το μήκος της Ορφεοστριτσίδας είναι 13 εκατοστά, άνοιγμα φτερών από 17,5 έως 20 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 10 έως 13 γραμμάρια. Συνολικά μοιάζει με την Κιτρινοστριτσίδα (Hippolais icterina), το πάνω μέρος είναι λαδί-καφέ, το κάτω μέρος είναι ανοιχτό κίτρινο. Τα πόδια είναι καφετί. Το δαχτυλίδι στα μάτια και οι πλευρές του ράμφους είναι ανοιχτότερα. Τα δύο φύλα έχουν τον ίδιο χρωματισμό, με το αρσενικό να έχει πιο ζωντανά χρώματα.

Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) Στριτσίδες, Υπολαΐς (Hippolais)







Πολλές φορές λόγω μεγάλης ομοιότητας, συγχέεται με την Κιτρινοστριτσίδα (Hippolais icterina). Συνήθως τα δύο είδη μπορούν να διαφοροποιηθούν από τους διαφορετικούς τομείς της διανομής τους. Τα δύο είδη συναντούνται μαζί μόνο στη βορειοδυτική Ευρώπη (βόρεια Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, νοτιοδυτική Γερμανία ). Επιπλέον τα δύο είδη προτιμούν διαφορετικούς οικότοπους, η Ορφεοστριτσίδα προτιμά περιοχές με ανοιχτή θαμνώδη βλάστηση, ενώ η Κιτρινοστριτσίδα (Hippolais icterina), προτιμά τις παρυφές φυλλοβόλων δασών και πάρκα.

Διανομή: Η περιοχή διανομής της Ορφεοστριτσίδας εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική την Ιβηρική χερσόνησο, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελβετία και το νοτιοδυτικό τμήμα της Γερμανίας.

Η Ορφεοστριτσίδα προτιμά ανοιχτές εκτάσεις ή μεγάλα ξέφωτα με λίγα δένδρα ή και καθόλου, σε αμπελώνες, σε συστάδες, σε παραποτάμια δάση, ρείκια και λατομεία. Βασικό στοιχείο των ενδιαιτημάτων είναι εκτάσεις με υψηλή εδαφοκάλυψη και πυκνούς θάμνους. Προτιμά επίσης ζεστές περιοχές και όχι πάνω από 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αναπαραγωγή: Η άφιξη στον τόπο αναπαραγωγής αρχίζει στις αρχές Μαΐου. Η φωλιά χτίζεται συνήθως 1 έως 2 μέτρα πάνω από το έδαφος συνήθως σε πυκνούς θάμνους ή σε μικρά δέντρα και κατασκευάζεται κυρίως από χόρτα και λεπτές ρίζες. Το θηλυκό γεννάει από 3 έως 5 γκριζοπράσινα αυγά τα οποία επωάζονται για 12-14 ημέρες. Οι νεοσσοί αρχίζουν να πετάνε σε 11 έως 13 ημέρες και στη συνέχεια παραμένουν για τουλάχιστον 14 ημέρες ακόμη στη φωλιά μέχρι να την εγκαταλείψουν.


Ετικέτες: Ακροκεφαλίδες, Πουλιά, Στριτσίδες, Συλβιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ορφεοστριτσίδα

Back To Top