Δασοφυλλοσκόπος (Phylloscopus sibilatrix)
Ωδικό πουλί που ανήκει στην οικογένεια Συλβιίδες (Sylviidae) στο γένος Φυλλοσκόποι (Phylloscopus). Το μέγεθός του είναι περίπου 11 με 13 εκατοστά μήκος και έχει άνοιγμα φτερών από 19 έως 24 εκατοστά. Το πάνω μέρος είναι λαδοκίτρινο, το στήθος του κίτρινο, η κοιλιά άσπρη και έχει κίτρινη λωρίδα πάνω από τα μάτια. Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν τον ίδιο χρωματισμό. Προσδόκιμο ζωής έως και οκτώ χρόνια. Δεν υπάρχουν υποείδη. Tρέφονται με αράχνες, διάφορα έντομα και τις προνύμφες τους. Το φθινόπωρο τρώει περιστασιακά και άγρια φρούτα.Please install Adobe Flash Player
Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae)➜ ✔Φυλλοσκόποι (Phylloscopus)
Οικότοπος ενδιαίτημα: Ο Δασοφυλλοσκόπος αναπαράγεται σε ζώνες φυλλοβόλων δασών στη δυτική Παλαιαρκτική. Το βόρειο φάσμα διανομής εκτείνεται από τη Βρετανία τη νοτιοανατολική Νορβηγία, τη Σουηδία, την Φινλανδία και φτάνει έως στη δυτική άκρη της Σιβηρίας. Το νότιο όριο της διανομής αρχίζει από τη νότια Γαλλία και εκτείνεται έως τη νότια Βουλγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Στην Κεντρική Ευρώπη ο Δασοφυλλοσκόπος προτιμά ξέφωτα σε δάση φυλλοβόλων, σε μικτά δάση, σε δάση οξιάς και σε πάρκα κυρίως σε πεδιάδες μέχρι τα όρια των παρυφών ορεινών όγκων. Εξαίρεση αποτελεί το καντόνι της Γιούρα στην Ελβετία όπου μερικές φορές συναντάται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων στις Άλπεις, ωστόσο σπάνια υπερβαίνει το ύψος των 1.300 μέτρων.
Στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης συναντάται από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το χειμώνα μεταναστεύει στην τροπική Αφρική.
Αναπαραγωγή: Η κύρια εποχή αναπαραγωγής είναι από τον Μάιο έως τον Ιούλιο. Η καλαθόσχημη φωλιά χτίζεται στο έδαφος ανάμεσα σε πυκνούς θάμνους. Το θηλυκό γεννά έξι έως επτά αυγά. Τα αυγά επωάζονται από 12 έως 14 ημέρες από το θηλυκό. Οι νεοσσοί παραμένουν από 12 έως 13 ημέρες στη φωλιά.
Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός εκτιμάται σε περίπου 7 εκατομμύρια ζεύγη αναπαραγωγής.
Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Φυλλοσκόποι (Phylloscopus).
Δενδροφυλλοσκόπος (Phylloscopus collybita)
Θαµνοφυλλοσκόπος (Phylloscopus trochilus)
Δασοφυλλοσκόπος (Phylloscopus sibilatrix)
Βουνοφυλλοσκόπος (Phylloscopus bonelli)
Βαλκανοφυλλοσκόπος, (Phylloscopus orientalis)
Χιονοφυλλοσκόπος (Phylloscopus borealis)
Γραµµοφυλλοσκόπος (Phylloscopus inornatus)