Κηποτσιροβάκος

Κηποτσιροβάκος, Κηποσύλβια, Κηποσυκαλλίδα Garden Warbler, (Sylvia borin) Κηποτσιροβάκος

Ο Κηποτσιροβάκος είναι ένα ωδικό πουλί με μέγεθος από 13 έως 14 εκατοστά άνοιγμα φτερών 21 έως 24 εκατοστά και βάρος περίπου 16 με 22 γραμμάρια. Η πάνω επιφάνεια είναι λαδί καφέ και γκρι, κοιλιά και στήθος υπόλευκα. Οι φτερούγες του χωρίς κάποιον ιδιαίτερο χρωματισμό, η ουρά υπόλευκη. Γύρω από τα σκούρα μάτια του φέρει ανοιχτόχρωμο αμυδρό δαχτυλίδι. Ο λαιμός στις πλευρές είναι γκρι. Το ράμφος είναι σχετικά παχύ και τα πόδια του ισχυρά μπεζ-γκρι απόχρωσης. Τα αρσενικά και τα θηλυκά μοιάζουν μεταξύ τους. Είναι ντροπαλά πουλιά, προτιμούν να κρύβονται σπάνια εμφανίζονται και πολύ σύντομα.

Please install Adobe Flash Player


Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Τσιροβάκοι (Sylvia).





Αναπαράγεται στην Παλαιαρκτική, από το βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας, τη Γαλλία, τη Μεγάλης Βρετανίας και τη Δυτική Ιρλανδία μέχρι τον ποταμό Yenisei στη Ρωσία. Νότια διατρέχει το βόρειο άκρο της περιοχής της Μεσογείου την κεντρική Ισπανία, η νότια Γαλλία, τις Νότιες Άλπεις, νότια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη Βουλγαρία, τη βορειοδυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, τον Καυκάσο, το βόρειο Ιράκ, βόρειο Ιράν κατά μήκος του Βόλγα και στα Ουράλια. Στην Κεντρική Ευρώπη είναι σχεδόν παντού.
Το χειμώνα μεταναστεύει στα νότια της Σαχάρας και του Σαχέλ, στη ζώνη των υγρών σαβάνων της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, στη Ναμίμπια, στο βόρειο τμήμα της Κένυας.
Υπάρχουν δύο υποείδη με ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους:
Sylvia borin borin (Boddaert 1783) διαδεδομένo σε όλη την Ευρώπη.
Sylvia borin woodwardi (Sharpe 1877) συναντάται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι τη Σιβηρία.

Ο πληθυσμός στην Ευρώπη είναι περίπου 17 - 31 εκατομύρια αναπαραγωγικά ζευγάρια και αποτελεί περίπου το 75 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην Κεντρική Ευρώπη αριθμεί από 1,8 έως 3,2 εκατομμύρια ζεύγη αναπαραγωγής.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλιας
Ετικέτες: Πουλιά, Συλβιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κηποτσιροβάκος

Back To Top