Πρασινόκουκος, Dideric Cuckoo (Chrysococcyx caprius)
Ο Πρασινόκουκος φτάνει σε μήκος σώματος περίπου τα 20 εκατοστά. Το πάνω μέρος του σώματος και των φτερων είναι σκούρο πράσινο χρώμα, το κάτω μέρος είναι υπόλευκο. Οι νεοσσοί στο φτέρωμα έχουν τόνους με αποχρώσεις του καφέ. Τα πόδια είναι σχετικά κοντά και έχουν σκούρο καφέ χρώμα. Το ισχυρό ράμφος έχει σκούρο καφέ χρώμα και είναι ελαφρώς κυρτό. Το πάνω ράμφος είναι ελαφρώς πιό κυρτό από το κάτω. Ο κούκος ζεί μοναχική ζωή, μόνο κατά την περίοδο του ζευγαρώματος συναντάται με το άλλο φύλλο για να ζευγαρώσουν.Οικογένεια: Κοκκυγίδες (Cuculidae)
Οικότοπος: Η περιοχή που ζεί ο Πρασινόκουκος εκτείνεται νότια της Σαχάρας στην Αφρική από τη Σενεγάλη μέχρι την Αιθιοπία μέχρι και όλη τη Νότια Αφρική. Ανοιχτές δασώδης περιοχές, σαβάνες και θάμνους δίπλα σε ποτάμια είναι τα ενδιαιτήματά του, σε εξαιρετικά ξηρές περιοχές ο Πρασινόκουκος απουσιάζει. Το βορειότερο σημείο που έχει καταγραφεί είναι η Κύπρος (1982). Είναι ένα θορυβώδες είδος, με επίμονη και δυνατή φωνή που του έχει προσδώσει και την ευρωπαική ονομασία deed-deed-deed-deed-er-ick.
Διατροφή: Ο Πρασινόκουκος τρέφεται με έντομα και τις προνύμφες τους, σκαθάρια, λιβελούλες και κάμπιες. Τρώει κυρίως κάμπιες που δεν τις τρώνε άλλα πτηνά, τις δηλητηριώδης κάμπιες τις τσιμπάει μετ ράμφος στο σώμα και στη συνέχεια τις τινάζει μέχρι να φύγει το τοξικό δηλητήριο.
Αναπαραγωγή: Ο Πρασινόκουκος όπως και τα άλλα συγγενικά του είδη δεν φτιάχνει φωλιά, αλλά το θηλυκό γεννά ένα μόνο αυγό σε κάθε φωλιά, κυρίως από Πλοκεΐδες: Village Weaver (Ploceus cucullatus),
Southern Red Bishop (Euplectes Orix),
Yellow-crowned Bishop (Euplectes afer) και άλλα παρόμοια πουλιά.
Η εκκόλαψη διαρκεί περίπου 14 έως 15 ημέρες και σε 20 έως 22 μπορεί πλέον να πετάξει.
Η οικογένεια Κοκκυγίδες αποτελείται από τα εξής είδη:
Kούκος (Cuculus canorus)
Κισσόκουκος (Clamator glandarius)
Πρασινόκουκος (Chrysococcyx caprius)