Στερκοραριίδες

Στερκοραριίδες (Stercorariidae) Στερκοραριίδες

Πρόκειται για σχετικά μεγάλα πουλιά με επίμηκες γαμψό ράμφος και δάχτυλα ενωμένα με νηκτική μεμβράνη, τα οποία φέρουν ισχυρά, αγκιστροειδή νύχια, όμοια με τα νύχια των αρπακτικών πτηνών. Μοιάζουν με τους γλάρους, αλλά έχουν πιο σκούρο, γκρίζο ή καστανό φτέρωμα και μια σαρκώδη προεκβολή στο άνω ράμφος. Φωλιάζουν στο έδαφος στις εύκρατες και αρκτικές περιοχές, έχουν ακόμη παρατηρηθεί και στο Νότιο Πόλο. Τρέφονται με ψάρια και ψοφίμια. Πολλοί αρπάζουν την τροφή τους που φτάνει μέχρι και 95% (kleptoparasites) από άλλα διαχειμάζοντα πτηνά, οι Στερκοραριίδες μαζί με τις Φρεγατίδες (Fregatidae), είναι τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα κλεπτοπαρασιτισμού στο βασίλειο των πουλιών. Αρπάζουν την τροφή (καθώς και τα αυγά και τα μικρά άλλων πτηνών) τους κυνηγώντας γλάρους, γλαρόνια και άλλα θαλασσοπούλια για να κλέψουν τα αλιεύματά τους, παρ όλο το μέγεθός τους δεν διστάζουν να επιτεθούν σε άλλα είδη μέχρι και 3 φορές μεγαλύτερα. Τα μεγαλύτερα είδη, όπως ο Αετοληστόγλαρος (Stercorarius skua) σκοτώνουν και τρώνε άλλα ενήλικα πουλιά, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις θανάτωσης πτηνών στο μέγεθος ενός Σταχτοτσικνιά (Ardea cinerea).
Τα είδη Αετοληστόγλαρος (Stercorarius ή Catharacta skua) και Γαλαζόραμφος Ληστόγλαρος (Stercorarius pomarinus) συναντώνται περιστασιακά και στην Ελλάδα.
Παλιότερα ονομαζόταν Κοπροδίαιτοι, ονομάζονται έτσι γιατί κατά το παρελθόν πιστευόταν ότι τρέφονταν από τα απορρίμματα άλλων πτηνών.

Κατηγορία: Γλαρόμορφα ➜ ✔Στερκοραριίδες (Stercorariidae)

Αετοληστόγλαρος, Πειρατής, Great Skua (Stercorarius skua)
Τυπικός αντιπρόσωπος του γένους είναι το είδος Stercorarius ή Catharacta skua, το οποίο έχει συνολικό μήκος 66 εκ., θυμίζει τους γλάρους, αλλά είναι πιο ογκώδης κι έχει δάχτυλα εφοδιασμένα με αγκιστροειδή νύχια, όμοια με τα νύχια των αρπακτικών πτηνών. Είναι ταχύτατο και ευκίνητο στην πτήση και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συχνάζει στις ευρωπαϊκές και στις αμερικανικές ακτές του Βόρειου Ατλαντικού, απ’ όπου μεταναστεύει στα νότια στις αρχές του χειμώνα. Τρέφεται γενικά με ψάρια, καρκινοειδή και μαλάκια. Το είδος αυτό συναντάται τυχαία και στην Ελλάδα και είναι γνωστό με την κοινή ονομασία πειρατής.


Γερακοληστόγλαρος, Γερακόγλαρος, Στερκοράριος (Stercorarius parasiticus)
Stercorarius parasiticus, μήκους έως 50 εκ. το οποίο από τις αρκτικές ζώνες, όπου φωλιάζει, μεταναστεύει τον χειμώνα πολύ νότια φτάνοντας μερικές φορές στην Ινδία, στη νότια Αφρική, στη Βραζιλία και στην Αυστραλία.


Γαλαζόραμφος Ληστόγλαρος, Pomarine Skua (Stercorarius pomarinus)
Stercorarius pomarinus, κοινώς ληστόγλαρος, με μήκος λίγο μικρότερο των 45 εκ., που φωλιάζει στις βόρειες ακτές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.


Στερκοράριος ο μακρόουρος, Long-tailed Skua (Stercorarius longicaudus)
Stercorarius longicaudus, το οποίο από την άνοιξη έως το φθινόπωρο έχει σχεδόν παρόμοια εξάπλωση με το είδος Stercorarius parasiticus. Αλλη ονομασία Βελονοληστόγλαρος.

Ετικέτες: Θαλλασοπούλια, Πουλιά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Στερκοραριίδες

Back To Top