Αηδόνι

Αηδόνι (Luscinia megarhynchos) Αηδόνι

Το κοινό αηδόνι Luscinia megarhynchos είναι ο Βασιλιάς των ωδικών πτηνών, από τα πιό ξακουστά πουλιά που ανήκουν στην οικογένεια των  Μυγοθηριδών. Πρόκειται για ένα πουλί απο τα πιο αγαπημένα της Ελληνικής υπαίθρου που έχει συνδέσει το όνομά του με πολλούς μύθους, θρύλους και παραδόσεις. Το γνήσιο αηδόνι είναι ενα μικρόσωμο πουλί, συνολικού μήκους περίπου 16,5 εκ.με άνοιγμα πτερύγων 24 εκ. Ζεί σε ρεματιές, δάση,κήπους με πυκνή βλάστηση,
συχνά κοντά σε νερό, αλλά μπορεί να ζει και σε πιό άνυδρα μέρη που να έχει πυκνούς θάμνους. Είναι καλοκαιρινός επισκέπτης στην χώρα μας, απο τα τέλη του Μαρτίου μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, όπως και σε αλλες ευρωπαικές χώρες με εύκρατο κλίμα, απ όπου και αποδημεί προς την Αφρική και την Νοτιοανατολική Ασία.

Please install Adobe Flash Player


Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) | Γένος (Luscinia) (11 είδη)











Δεν έχει εντυπωσιακό φτέρωμα. Γενικά έχει μουντά χρώματα, καφέ-κανελί ράχη με καστανοκόκκινο ουροπύγιο και ουρά. Η κοιλιά του είναι ωχρή γκριζωπή με πιο ανοιχτόχρωμο λαιμό, ενώ το στήθος του έχει ομοιόμορφο αμμόχρωμο μπέζ. Έχει μεγάλα μαύρα μάτια, τα οποία περιβάλλονται από αχνό λευκό δαχτυλίδι. Τα χρώματά του είναι τέτοια ώστε να μην ξεχωρίζει εύκολα από τους εχθρούς του. Είναι ένα πουλί που σπάνια το βλέπει το ανθρώπινο μάτι.



Tο αηδόνι δικαίως κατέχει τον τίτλο του βασιλιά των ωδικών πτηνών μιάς και κανένα ωδικό πτηνό δεν το φτάνει σε γλυκύτητα και διάρκεια. Το μελωδικό του κελάηδημα ακούγεται κυρίως την εποχή του ζευγαρώματος και ειδικά το σούρουπο και τις νυχτερινές ώρες. Έχει κελάηδημα ηχηρό, μελωδικό, ποικιλόμορφο με μικρές ενδιάμεσες παύσεις και αποτελείται από τρίλιες, σφυρίγματα που μοιάζουν με φλάουτο και γαργαρίσματα. ΄Εχει την ικανότητα να αλλάξει απο είκοσι έως εικοσιτέσσερις στροφές. Συνήθως όταν κελαηδεί, κάθεται σε ένα ψηλό κλαδί σε ανοιχτό μέρος για να μπορεί να αντιληφθεί τους εχθρούς του.
Τον Απρίλιο καταφθάνουν πρώτα τα αρσενικά αηδόνια για να βρούν το μέρος που θα μείνουν, και μια βδομάδα αργότερα έρχονται και τα θυληκά. Το αηδόνι χτίζει την φωλιά του στο έδαφος σε σωρούς φύλλων ή λίγο ψηλότερα σε πυκνούς θάμνους για να μην διακρίνεται. Για το χτίσιμο της φωλιάς του χρησιμοποιεί φύλλα και ξερά χόρτα και την στρώνει με πούπουλα. Το θηλυκό γεννά τον Μάιο 4-5 αυγά με καστανό λαδί κέλυφος, τα οποία επωάζει για δύο εβδομάδες. Όταν "απογαλακτιστούν" οι πρώτοι νεοσσοί και το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, μπορεί να κάνει και δεύτερη επώαση σε διάστημα λιγότερο των δυο μηνών μετά την πρώτη. Τα μικρά αναπτύσσονται τόσο γρήγορα που μπορούν και συμμετέχουν στη φθινοπωρινή μετανάστευση.
Τα αηδόνια τρέφονται με έντομα κα νύμφες εντόμων, κάμπιες, σκουλήκια, μικρές αράχνες και ρόγες.

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο Γένος (Luscinia):

Γένος Luscinia (11 είδη)
Αηδόνι (Luscinia megarhynchos)
Τσιχλαηδόνι (Luscinia luscinia)
Κουφαηδόνι, (Cercotrichas galactotes)
Λευκόλαιμο Αηδόνι, (Irania gutturalis) Κύπρος
Ετικέτες: Μυγοθηρίδες, Πουλιά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αηδόνι

Back To Top