Παρδαλοκεφαλάς

Παρδαλοκεφαλάς, αετομάχος ο μέγας (Lanius nubicus) Παρδαλοκεφαλάς

Ο Παρδαλοκεφαλάς έχει μήκος σώματος περίπου 17 εκατοστά, ίδιο μέγεθος με τον Αετομάχο, αλλά πιο λεπτός με μικρότερο κεφάλι και ράμφος. Το πάνω μέρος του Παρδαλοκεφαλά είναι μαύρο με ένα λευκό μπάλωμα στις φτερούγες. Το κάτω μέρος είναι λευκό και οι πλευρές ανοιχτό καφετί. Το κεφάλι και ο λαιμός έχουν την αντίθεση άσπρου μαύρου, η λευκή περιοχή στα πλάγια του κεφαλιού διχοτομείται από μία στενή μαύρη λωρίδα στο ύψος του ματιού η οποία όμως δεν καλύπτει ολόκληρο το μάτι. Η ίριδα είναι μαύρη όπως και το ράμφος. Τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών είναι γκριζωπά. Τα φύλα δεν διαφέρουν σε μέγεθος και βάρος, μόνο στο χρώμα η διαφορά είναι αισθητή. Τα θηλυκά είναι σκούρο καφέ στο πάνω μέρος και οι λευκές επιφάνειες στη βάση του λαιμού και στις φτερούγες είναι πολύ μικρότερες από ό, τι στα αρσενικά.







Βιότοπος – εμφάνιση: Ο κεφαλάς με την μικρότερη κατανομή στην Ελλάδα. Φωλιάζει στην Θράκη και σε μέρος της ανατολικής Μακεδονίας και στα νησιά Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Χίο, Σάμο και ίσως και Κω. Ένας μικρός πληθυσμός υπάρχει στην νοτιοανατολική Θεσσαλία. Ο παρδαλοκεφαλάς είναι περισσότερο δασόβιος από τα άλλα είδη κεφαλάδων. Προτιμά περιοχές με μικρές ανοιχτές επιφάνειες με υψηλούς θαμνοφραχτες και πολλα δέντρα, σε ανοιχτά δάση, σε θαμνώνες και ελαιώνες με υψηλής μακία βλάστηση στα όρια τους.
Συναντούνται στην ανατολική Μεσόγειο σε κάποια νησιά του Αιγαίου, στην Κύπρο και στη δυτική και νότια Τουρκία. Μεμονωμένοι πληθυσμοί είναι γνωστοί στην νοτιοανατολική Τουρκία, στο νότιο Καύκασο, στο βορειοδυτικό Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Στα νότια Βαλκάνια συναντούνται στη Βουλγαρία, στη βόρεια Ελλάδα, ίσως και στη νότια Σερβία. Το ανατολικό όριο της κατανομής είναι άγνωστο, μπορεί να υπάρχουν στο Τουρκμενιστάν ή και στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν.

Διατροφή: Η διατροφή του Παρδαλοκεφαλά είναι παρόμοια με τα άλλα είδη Κεφαλάδων. Αποτελείται κυρίως από μεγάλα έντομα όπως ακρίδες, γρύλους, τριζόνια, σκαθάρια και λιβελούλες, πεταλούδες στα στάδια ανάπτυξής τους, μυρμήγκια και υμενόπτερα. Περιστασιακά κυνηγάει ακόμη και μικρές σαύρες, μικρά θηλαστικά όπως ποντίκια και μυγαλές ή λεηλατούν φωλιές άλλων πουλιών. Κατά την μετανάστευση των πουλιών επιτίθεται και σε μικρά εξαντλημένα από το ταξίδι αποδημητικά πουλιά, όπως Νανοπετροχελίδονα και Λαλοτσιροβάκοι (Sylvia curruca) είναι τα προτιμώμενα είδη θηράματος.
Όπως όλα τα είδη του γένους Lanius κάθεται συνήθως στα χαμηλά κλαδιά ενός δένδρου ή σε ένα θάμνο, από όπου σαρώνει το έδαφος γύρω του. Όταν εντοπίσει το θήραμα τινάζεται στο έδαφος με ένα γρήγορο φτεροκόπημα. Μεγαλύτερα θηράματα συγκρατούνται με το ένα πόδι και με το ράμφος του το τρώει τμηματικά, μικρότερα θηράματα καταπίνονται ολόκληρα.

Αναπαραγωγή: Η αναπαραγωγική περίοδος αρχίζει στη μικρά Ασία στα τέλη Απριλίου αλλά πιο συνηθισμένα στα μέσα Μαΐου. Γεννούν συνήθως από 4 έως 7 αυγά, σπανιότερα 8 έως 9, συνήθως κίτρινο-καφέ, ή λαδογκρί ή ροζ χρώματος. Δεύτερος γόνος παρατηρήται πολύ συχνά. Συνήθως ο δεύτερος γόνος περιέχει 3 αυγά. Το μέσο μέγεθος των αυγών είναι περίπου 20 × 16 χιλιοστά, το μικρότερο μέγεθος αυγών από όλα τα είδη του γένους Lanius. Πιθανώς τα αυγά εκκολάπτονται μόνο από το θηλυκό σε διάστημα περίπου 14 έως 16 ημέρες. Κατά το διάστημα αυτό το αρσενικό είναι σχεδόν πάντα κοντά στη φωλιά, φροντίζοντας για τη διατροφή και την προστασία του θηλυκού. Οι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς. Μετά από 20 ημέρες μπορεί να πετάξει, αλλά παραμένει τουλάχιστον άλλες 2 εβδομάδες ακόμη στη φωλιά μέχρι να ανεξαρτοποιηθεί πλήρως.
Διάφορα:
Η BirdLife Europe εκτιμά τον ευρωπαϊκό πληθυσμό από 35.000 έως 100.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια με την πλειοψηφία να αναπαράγεται στην Τουρκία, επίσης και στην Κύπρο τα αποθέματα είναι ακόμα καλά. Από τις μη ευρωπαϊκές περιοχές στο Ισραήλ στη δεκαετία του '80 μετρήθηκαν περίπου 1000 ζεύγη αναπαραγωγής ενώ για τις υπόλοιπες μη ευρωπαϊκές περιοχές αναπαραγωγής δεν υπάρχουν επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία.

Οικογένεια Αετοµαχίδες (Laniidae).
Αετομάχος Lanius collurio
Ξανθοκεφαλάς Lanius isabellinus
Kοκκινοκεφαλάς Lanius senator
Παρδαλοκεφαλάς Lanius nubicus
Διπλοκεφαλάς Lanius excubitor
Σταχτοκεφαλάς ή Γαιδουροκεφαλάς Lanius minor
Τσάγκρα της Σενεγάλης Τchagra senegala
Ετικέτες: Αετοµαχίδες, Πουλιά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Παρδαλοκεφαλάς

Back To Top