Βραχοκιρκίνεζο - Falco tinnunculus
Είναι ένα από τα μικρότερα σε μέγεθος (34εκ.) γεράκια και παρουσιάζει φυλετικό διμορφισμό. Όπως όλα τα γεράκια έχει μικρό γαμψό ράμφος,γαμψά νύχια, μακριές μυτερές φτερούγες και μακριά ουρά. Κινείται ταχύτατα στον αέρα, έχει όμως και την ικανότητα να παραμένει αιωρούμενο σταθερά πάνω από ένα σημείο.
Λαϊκά ονόματα: Κιρκινέζι Άνεμαγάμης (Κρ.), Πετρογέρακας (Άνδρος), Καντηνέλι (Κάσος).
Το αρσενικό είναι καστανοκόκκινο με μαύρες κηλίδες στο πάνω μέρος του σώματος ενώ το κάτω μέρος είναι υπόλευκο με σκούρες καφέ κηλίδες. Το γκρίζο κεφάλι και η γκρίζα ουρά που καταλήγει σε πλατιά μαύρη ζώνη το διαφοροποιούν από το θηλυκό.
Please install Adobe Flash Player
Οικογένεια: Ιερακόμορφα | Γεράκια
Γένος Ιερακίδες (Falco)
Κιρκινέζι
Βραχοκιρκίνεζο
Μαυροκιρκίνεζο
Νανογέρακο
Ξεφτέρι
Μαυροπετρίτης
Ερημογέρακο
Χρυσογέρακο
Στεπογέρακο
Πετρίτης
Ερημοπετρίτης
Το Βραχοκιρκίναζο προτιμάει τα ανοιχτά μέρη, αγρούς, ακτές, βουνοπλαγιές. Όταν κυνηγάει τη λεία του, πετάει σε ύψος 7-12 μέτρων, συνήθως επιτόπου, μέχρι να εντοπίσει την τροφή του οπότε γέρνει απότομα προς τα κάτω και ορμάει πάνω σε ποντικούς, σκαθάρια και ερπετά.
Διαλέγει παλιές φωλιές καρακάξας και κουρούνας για να γεννήσει τα αβγά του, συνολικά 3-6, που κλωσά το θηλυκό επί 27-29 ημέρες. Τα νεογέννητα δέχονται τη φροντίδα των γονιών τους και θα πετάξουν μόλις συμπληρώσουν 27-32 ημέρες ζωής.
Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.
Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο Γένος Ιερακίδες:
Ιερακόμορφα | Γεράκια
Κιρκινέζι (Falco naumanni)
Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus)
Μαυροκιρκίνεζο (Falco vespertinus)
Νανογέρακο (Falco columbarius)
Ξεφτέρι (Falco subbuteo)
Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae)
Ερημογέρακο (Falco concolor)
Χρυσογέρακο (Falco biarmicus)
Στεπογέρακο (Falco cherrug)
Πετρίτης (Falco peregrinus)
Ερημοπετρίτης (Falco pelegrinoides